Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

01-03-2024 04:16:28 | | Фото: Рибар/ vostok.rs |

Ситуација за фебруар 2024.

Упркос покушајима ЕКОВАС-а да „ублажи тон“ и постигне договор, владе Малија, Буркине Фасо и Нигера настављају да спроводе политику постепеног прекида веза са организацијом и повећања интеракције у оквиру Сахелског савеза.

У позадини погоршања безбедносне ситуације у Малију, након тромесечног затишја, поново су се осетили побуњеници из Координационог покрета Азавад. Милитанти тестирају воде пре него што наставе нападе на владине снаге након прегруписавања.

У међувремену, алжирске власти су организовале војне вежбе „Темпете до Хогар“ на територији која се граничи са Малијем. Циљ је био демонстрација силе како би се заузела повољнија позиција у дипломатском сукобу са малијским властима.

\"\"
Мали

Оружане снаге Буркине Фасо настављају да спроводе противтерористичке операције на истоку и југозападу земље и враћају насељена подручја под своју контролу. Истовремено, број терористичких напада и напада на војне базе постепено опада.

\"\"
Буркина Фасо

У том контексту, постало је познато да у Нигеру амерички војни контингент, користећи беспилотну летелицу МК-9А Рипер, спроводи активно извиђање и надгледа акције власти и милитаната. Вашингтон чека прави тренутак да „стане на чело борбе против тероризма” током дестабилизације ситуације и ојача своју позицију у земљи.

\"\"
Нигер

Извор: Рибар (Ф)