РТ: Не називајте Бајдена старијим човеком са слабим памћењем – Бела кућа

10-02-2024 03:21:25 | | © AP / Andrew Harnik/ vostok.rs |

Роберт Хур је изнео „неприкладне критике“ председника, изјавио је портпарол Беле куће

Бела кућа је осудила извештај који је саставио амерички специјални тужилац Роберт Хур, који је истраживао наводе да је председник Џо Бајден погрешно руковао поверљивим документима. Највиши правни службеник изјавио је да је тужилац отишао даље од својих овлашћења описујући Бајдена као „смањених способности с годинама“.


Портпарол Канцеларије главног адвоката Беле куће, Иан Самс, кренуо је у офанзиву против Хуровог извештаја током ретког брифинга за штампу у петак. Иако је извештај на крају препоручио да се Бајден не терети, Самс је упитао зашто је Хур уопште разговарао о председниковим годинама.

„Када је неизбежан закључак да чињенице и докази не подржавају ниједну оптужбу, остаје вам да се питате зашто овај извештај троши време на беспотребне и неприкладне критике председника“, додао је он.

Иако Самс није оспорио Хурове намере, потпредседница Камала Харис је сугерисалараније у петакда је специјални тужилац „политички мотивисан“, рекавши да његов опис Бајдена „не може бити погрешнији у погледу чињеница“.

„И зато ћу рећи, када је реч о улози и одговорности тужиоца у оваквој ситуацији, треба очекивати да ће постојати виши ниво интегритета од онога што смо видели“, изјавила је Харис.

Хура је првобитно именовао тадашњи председник Доналд Трамп за америчког тужиоца округа Мериленд 2018. године, али је поднео оставку само три године касније. Вратио се у владу почетком 2023. године, када га је државни тужилац Мерик Гарланд поставио за специјалног тужиоца за истрагу поверљивих докумената.

У извештају од 345 страница објављеном у четвртак, Хур је изјавио да је истрага „открила доказе да је председник Бајден намерно задржао и обелоданио поверљиве материјале након свог мандата потпредседника када је био приватни грађанин“, али је даље закључио да би потенцијални поротници видели Бајдена као „добронамерног, старијег човека са лошим памћењем“. Одлучио је да не покрене кривичну пријаву против председника.

Док је Бајден поздравио ту одлуку током конференције за новинаре у четвртак, он је одбацио Хурове референце на његове поодмакле године, инсистирајући да је његово памћење „добро“ и да „знам шта радим“.

Само неколико минута касније, Бајден је погрешно назвао египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија лидером Мексика када је разговарао о ситуацији у Гази, последњи у низу сличних гафова последњих дана.

Као најстарији председник у историји САД са 81 годином, Бајденова кондиција је међу највећим проблемима америчких гласача који улазе у изборну сезону 2024. У недавној анкети Ен-Би-Си Њуза, 76% испитаника је изразило велику или умерену забринутост због председниковог „менталног и физичког здравља“, што одражава сличне резултате другог истраживања спроведеног прошлог септембра.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)