Иран ће наставити да подржава Либан, снаге отпора — министар спољних послова Ирана

09-02-2024 07:59:39 | | Фото: Alexander Shcherbak/TASS/ vostok.rs |

Хосеин Амир Абдолајан је нагласио да Израел „није успео да постигне ниједан од својих циљева“ у Појасу Газе после четири месеца рата захваљујући снагама отпора у Либану и Палестини


Иран ће наставити да подржава Либан и исламске снаге отпора у региону, изјавио је ирански министар спољних послова Хусеин Амир Абдолахиан.


„Иран ће наставити да подржава Либан и снаге отпора. Безбедност Либана сматрамо безбедношћу Ирана и целог региона“, изјавио је он на заједничкој конференцији за новинаре са својим либанским колегом Абдалахом Бу Хабибом.

Према речима високог иранског дипломате, Израел „није успео да постигне ниједан од својих циљева“ у Појасу Газе после четири месеца рата захваљујући снагама отпора у Либану и Палестини. Такође је позвао САД да престану да подржавају Израел, који настоји да „увуче САД у рат на Блиском истоку“.

Како преноси новинска агенција ИРНА, Абдолахиан је стигао у Либан на „разговоре и консултације са либанским властима и вођама група које су део снага отпора у региону о потпуном прекиду злочина ционистичког режима над народом Газе, укидању блокаде, о помоћи за народ Газе и облику управљања у енклави након завршетка борбених операција“.

Осовина отпора, неформална коалиција муслиманских група на Блиском истоку коју предводи Иран, укључује углавном шиитске паравојне групе, као што су либанска партија Хезболах, палестински покрет Хамас, јеменски покрет Ансар Алах и Исламски отпор у Ираку.Извор: ТАСС (Ф)