Клинтонова критикује Карлсона због интервјуа са Путином

09-02-2024 12:44:34 | | Фото: Sean Gallup / Getty Images/ vostok.rs |

Бивши државни секретар је збуњен зашто би неки Американци веровали руском лидеру у односу на своју владу


Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон напала је новинара Такера Карлсона због одласка у Русију да интервјуише председника Владимира Путина. Она је упозорила да у САД постоји „пета колона“ која наводно испуњава налог Москве.


Карлсон, бивши водитељ Фокс њуза, познат је по свом супротном ставу о сукобу САД са Русијом и Украјином. Он је био први амерички новинар коме је одобрен интервју са Путином од избијања сукоба у фебруару 2022.

„Он је оно што се зове корисни идиот“, изјавила је Клинтонова водитељу МСНБЦ-а Алексу Вагнеру у интервјуу емитованом у среду, мислећи на Карлсона. Она је тврдила да га руски медији исмевају и упоређују са псом штенетом.

„Не бих се изненадила да добије уговор са руском кућом јер је користан идиот. Он говори ствари које нису истините. Он је папагајски чопор лажи Владимира Путина о Украјини“, наставила је она.

Клинтонова је Карлсонову посету назвала знаком неповерења које неки људи у САД имају у вези са ставовима Вашингтона, које је назвала „истином“.

„Зашто се одређени републиканци упуштају? Зашто други Американци у суштини верују Путину? Зашто је [Доналд] Трамп веровао Путину више од наших 11 обавештајних агенција? питала се она.

Чини се да је последња примедба референца на меморандум који је објавила америчка обавештајна заједница у октобру 2016. у којем се Москва оптужује да је украла мејлове Демократске странке да их процури у јавност како би утицала на предстојеће изборе. Клинтонова је то изнела током председничких дебата са скептичним Трампом, изјавивши да је „17 обавештајних агенција... све закључило да ови шпијунски напади, ови сајбер напади, долазе са највиших нивоа Кремља“.

Процену су објавили Одељење за унутрашњу безбедност и директор националне обавештајне службе, али су је заправо дали ЦИА, ФБИ и НСА. Није одмах било јасно зашто је Клинтонова у свом интервјуу споменула 11 агенција, а не 17.

Клинтонова је окривила руско мешање за њен пораз на изборима 2016. Наратив је подржао већи део америчких медија, који су инсинуирали да је Трамп дужан Русији.

У разговору за МСНБЦ, Клинтонова је тврдила да постоји „чежња [у САД] за лидерима који могу да убијају и затварају своје противнике, уништавају штампу [и] да воде живот који је некажњив, невезан никаквим законима.

„Сматрам да је то апсолутно застрашујуће“, додала је она.


Извор: РТ (Ф)