РТ: „Не треба вам помоћ са дроновима“ – Борељ Кијеву

08-02-2024 11:41:07 | | © AFP / Sergei Supinsky/ vostok.rs |

Жозеп Борељ је изјавио да је изненађен способношћу Украјине да прави беспилотне летелице

ЕУ неће помоћи Украјини да набави беспилотне летелице јер је земља већ вешта у њиховој производњи, изјавио је шеф спољне политике блока Жозеп Борељ.


Дипломата, који је посетио Кијев у среду, истакао је да је ЕУ Украјини већ обезбедила 88 милијарди евра (95 милијарди долара) помоћи, укључујући 28 милијарди евра (30 милијарди долара) за војску, од почетка сукоба са Русијом у фебруара 2022. Он је обећао да ће Брисел наставити своју помоћ, иако очигледно не са беспилотним летелицама.

„Не треба вам помоћ са дроновима“, инсистирао је Борељ током заједничке конференције за новинаре са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом.

Високи дипломата ЕУ изјавио је новинарима да је посетио фабрику беспилотних летелица у Украјини и да је „веома изненађен способношћу ваших инжењера да креирају висококвалитетне дронове у великим количинама“.

„И на крају рата, Украјина ће бити на челу новог начина ратовања. Ово је заиста невероватно“, додао је Борељ.

Дипломата је додао да је импресиониран да „једна земља може да има такав производни капацитет напредних и ефикасних дронова из ничега за годину дана“, тврдећи да Украјина заслужује похвале.

Ружичаста слика коју је нацртао високи представник ЕУ за спољну политику је у оштром контрасту са примедбама генералног директора украјинског произвођача дронова„Атлон Авиа“, Артјома Вјуника, који се прошлог месеца пожалио на бирократију, логистичке проблеме и општу несигурност у индустрији.

Украјински државни уговори су се више пута мењали током сукоба са Русијом, постајући „ризичнији“ за произвођаче, изјавио је Вјуник за Радио НВ, окривљујући владу за „потпуну неорганизованост и погрешну комуникацију“.

У јануару, начелник Одељења за електронско и сајбер ратовање у украјинском Генералштабу, пуковник Иван Павленко, изјавио је за Фајненшел тајмс да „Руси у последње време производе толико [дронова] да то постаје огромна претња“ за кијевске снаге.

У истом чланку, ФТ је признао да Москва „одржава предност“ када је у питању технологија електронског ратовања која има за циљ ометање и преусмеравање непријатељских беспилотних летелица, док Кијев само „покушава да сустигне корак“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)