Билатерална трговина Индије и Кине рекордно висока - изасланик

08-02-2024 02:02:44 | | Фото: Wang Zhou - Pool / Getty Images/ vostok.rs |

Трансакције између две азијске земље расту упркос дипломатским тензијама


Трговина између Индије и Кине достигла је историјски максимум од 136,2 милијарде долара, изјавио је изасланик Пекинга на свечаности у Њу Делхију у среду, сугеришући да су током прошле године односи између суседних држава добили „позитиван замах“.


Билатерална трговина порасла је за само 1,5% – износила је 135,9 милијарди долара 2022. године, када је трговински дефицит Њу Делхија са Пекингом премашио 100 милијарди долара. Прошле године је, међутим, индијски извоз у Кину порастао за 6%, приметила је изасланица. „Током прошле године, односи Кине и Индије показали су позитиван замах побољшања. Две стране су одржавале комуникацију и интеракцију на високом нивоу“, изјавила је Јиа на кинеском новогодишњем карневалу у Њу Делхију.

Поводом састанка кинеског председника Си Ђинпинга и индијског премијера Нарендре Модија на маргинама прошлогодишњег самита БРИКС-а, Јиа је изјавила да су лидери постигли „важан консензус” о стабилизацији билатералних веза, додајући да Пекинг подржава председавање Њу Делхија у Г20 и Шангајској организацији за сарадњу.

Дипломата је такође изразила наду за више инвестиција и путовања између земаља, „слободно и повољно“. Директни летови између две земље обустављени су од избијања Ковид-19.

Њу Делхи и Пекинг су закључани у дугогодишњој конфронтацији која углавном проистиче из нерешених граничних спорова. Тензије су ескалирале 2020. године када су сукоби у источном Ладаку довели до жртава на обе стране, што је навело Њу Делхи да постави ограничења на трговину и улагања са Кином. У годинама које су уследиле, две стране су водиле опсежне дипломатске и војне разговоре упркос сталним тензијама.

Прошле године, две стране су одржале 20. рунду разговора на нивоу команданта корпуса као део текућих напора ка раздруживању и деескалацији дуж линије стварне контроле, иако без икаквих јасних назнака пробоја. Ма Јиа је инсистирала да ни Кина ни Индија не желе сукоб око тог питања и да две стране „морају да разговарају“. „Не позивамо ниједну другу (земљу), посебно из других региона, да се меша у овај билатерални спор“, изјавила је она у интервјуу за The Hindu прошле године.


Извор: РТ (Ф)