РТ: Велика Британија заобилази сопствену забрану руске нафте – истраживање

06-02-2024 11:17:11 | | © Getty Images / HHakim/ vostok.rs |

Британија је купила више од 700 милиона долара нафтних деривата добијених из санкционисане нафте од 2022. године, наводи се у извештају

Велика Британија је заобишла сопствену забрану руске нафте користећи „рафинеријску рупу“ за увоз милиона барела санкционисане робе у облику горива прерађеног у трећим земљама, пренео је Би-Би-Си у понедељак, позивајући се на две одвојене студије.


Недавно истраживање Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха (CREA) тврди да Индија и Кина, које су постале највећи купци руске нафте након што ју је Запад забранио, прерађују санкционисану нафту у млазно гориво и дизел, а затим поново продају земљама широм света, укључујући Велику Британију.

Поновни извоз прерађене нафте није илегалан и не крши британску забрану руске нафте због међународно признатих „правила порекла“, која дефинишу земљу у којој је сирова нафта прерађена у гориво у комерцијалне сврхе као земљу порекла.

Међутим, „рупа“ је у супротности са тврдњама Лондона да није било увоза руске нафте од 2022.

„Проблем са овом рупом је у томе што повећава потражњу за руском нафтом и омогућава већу продају у смислу обима, као и повећање њихове цене“, прокоментарисао је Исак Леви, шеф европске политике и енергетске анализе CREA.

Одвојено истраживање групе„Глобал Витнес“открило је да је Велика Британија прошле године увезла око 5,2 милиона барела рафинисаних нафтних деривата направљених од руске нафте. Већина те количине, или око 4,6 милиона барела, стигла је у облику млазног горива и искоришћена је у једном од 20 летова у Великој Британији.

У међувремену, CREA је проценила да је у дванаест месеци откако су западна ограничења на руску нафту ступила на снагу 2022. године, Уједињено Краљевство увезло нафтних производа у вредности од око 569 милиона фунти (712,5 милиона долара) добијених од санкционисане сирове нафте.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)