РТ: ЕУ одобрила 50 милијарди евра помоћи Украјини

01-02-2024 10:21:43 | | © AFP / Ludovic Marin/ vostok.rs |

Мађарски премијер Виктор Орбан укинуо је вето усред притиска из Брисела


Лидери ЕУ потписали су пакет економске помоћи Украјини од 50 милијарди евра (54 милијарде долара), превазилазећи отпор мађарског премијера Виктора Орбана. Мађарски лидер је оптужио Брисел да га је„уцењивао“да прихвати споразум.


Председник Европског савета Шарл Мишел објавио је ту вест у четвртак ујутру, неколико минута након што су лидери блока сели за разговоре у Бриселу.

„Свих 27 лидера сложило се око додатних 50 милијарди евра подршке за Украјину у оквиру буџета ЕУ“, написао је Мишел на Иксу. „Ово закључава постојано, дугорочно, предвидљиво финансирање Украјине.“

Сума ће бити извучена из колективног буџета ЕУ и подељена током четири године Кијеву, где ће се користити за исплату плата у јавном сектору, одржавање владиних одељења и подржавање оптерећеног система социјалне заштите. Буџет ЕУ, који је већ договорен пре три године, мораће да буде модификован да би укључио огроман пакет помоћи.

Све такве измене захтевају једногласно одобрење свих 27 држава чланица блока. Мађарски премијер Виктор Орбан је месецима упозоравао да ће ставити вето на предлог, тврдећи да ЕУ нема појма како ће новац бити потрошен и шта ће се десити у Украјини у наредним месецима. Орбан је такође тврдио да Украјина не може да победи Русију на бојном пољу и да западни лидери треба да гурају Кијев ка прекиду ватре и мировним преговорима.

Орбан је Украјину описао као „једну од најкорумпиранијих земаља на свету“. Транспаренси интернешенел сврстава Украјину на 104. место од 180 у свом извештају о Индексу перцепције корупције, а током викенда је Служба безбедности Украјине (СБУ) објавила да је открила велику шему високих одбрамбених званичника за проневеру новца намењеног за куповину муниције.

Раније ове недеље, Фајненшел тајмс је открио да је Европски савет израдио план за смањење финансирања Будимпеште и поткопавање мађарске економије ако Орбан стави вето. Орбан је оптужио „империјалистичку” ЕУ да покушава да га „уцени” и изјавио да је предложио компромисни споразум којим би Украјина сваке године добијала мањи трансфер помоћи, на шта би свака држава чланица могла да стави вето.

Брисел је одбио Орбанов предлог, изјавио је он у понедељак француском новинском магазину Ле Поинт. „Кажу да ће се Мађарска, ако се понашамо као суверена држава, одмах суочити са огромном финансијском блокадом“, изјавио је он. „Познајући Брисел, они су за то способни.“

Према условима споразума договореним у четвртак, лидери ЕУ ће расправљати о имплементацији пакета сваке године, док ће буџет бити ревидиран за две године. Говорећи анонимно, више европских дипломата изјавило је Политику да су ове мере укључене да би се умирио мађарски премијер.

Међутим, други анонимни званичници изјавили су да Орбану није дат никакав уступак и да је био под притиском да прихвати да „нема алтернативе него да уступи новац Украјини“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)