РТ: Мађарска оптужује ЕУ за уцену

29-01-2024 02:43:48 | | © Getty Images / Fernando Gens / picture alliance via Getty |

Будимпешта наставља да се противи планираном пакету помоћи Украјини уочи самита ЕУ ове недеље

Мађарски министар за европске послове Јанош Бока изјавио је да Будимпешта неће попустити пред „уценама“ Брисела након извештаја у којем се тврди да ће ЕУ настојати да саботира економију земље ако не попусти у блокирању европског пакета помоћи за Украјину.


Уочи самита лидера ЕУ у четвртак, мађарски премијер Виктор Орбан обећао је да ће наставити да блокира коришћење колективног буџета европског блока за усмеравање 50 милијарди евра (54 милијарде долара) помоћи Украјини.

Уколико Орбан не попусти у укидању вета, Брисел би могао да покуша да саботира економију Будимпеште повлачењем средстава за државу чланицу ЕУ, известио је у недељу Фајненшел тајмс, позивајући се на поверљиве планове које су сачинили европски лидери.

Стратегија би, напомиње ФТ, могла да утиче на мађарску валуту и подстакне пад инвестиција, што би утицало на „радна места и раст“. Али Бока, министар за европске послове, изјавио је да ће Мађарска одбити да јој диктирају европске бирократе због неспремности да потпише нову помоћ Украјини.

„Мађарска не дозвољава уцене“, написао је касно у недељу на друштвеним мрежама. „Споразум потврђује оно што мађарска влада већ дуго говори: Брисел користи приступ ресурсима ЕУ као средство политичког притиска.

Он је додао: „Мађарска не прави никакву везу између подршке Украјини и приступа ресурсима ЕУ и одбија да дозволи другима да то учине. Мађарска ће наставити конструктивно да учествује у преговорима, али не дозвољава уцене.

Документ, за који ФТ тврди да га је израдио званичник у Савету ЕУ, наглашава оно што се каже да су економске рањивости Мађарске. То укључује „веома висок јавни дефицит“, „веома високу инфлацију“, слабу валуту и проблеме у отплати дуга.

Додаје се да мађарски економски раст у великој мери зависи од иностраних инвестиција, које су, заузврат, вођене „високим нивоом финансирања ЕУ“. Портпарол Савета ЕУ изјавио је за ФТ да не коментарише процуреле информације.

Говорећи прошлог месеца, Орбан је инсистирао на томе да ЕУ мора да испуни одређене услове ако жели да Будимпешта укине свој вето, укључујућискромнијипакет и продужење на годину, а не на четири. Мађарска такође мора бити изузета од сваког новог заједничког задуживања ЕУ по том питању, додао је премијер.

Друга тактика која се наводно разматра унутар ЕУ блока је позивање на члан 7 Уговора о Европској унији, који би омогућио Бриселу да Будимпешти одузме право гласа. Међутим, то би захтевало униформност унутар осталих 26 држава чланица – корак који многе европске земље изгледа нису спремне да предузму.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)