„Гнусан терористички акт“ – Кремљ осуђује смртоносни украјински напад на Доњецк

22-01-2024 03:53:15 | | Фото: Sputnik / Victoria Velenskaya/ vostok.rs |

Русија ће наставити своју војну операцију против Кијева како би спречила даље нападе на цивиле, рекао је Дмитриј Песков


Украјинско гранатирање руског града Доњецка у недељу у којем је погинуло најмање 27 цивила било је „гнусан терористички акт“, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Он је обећао да ће Москва учинити све да се такви напади више не понове.


Украјински удар, у којем је повређено и 25 људи, од којих многи озбиљно, погодио је прометну локалну пијацу и продавнице. Руско Министарство спољних послова је раније назвало напад „варварским“ и сугерисало да је изведен уз подршку Запада.

Обраћајући се новинарима у понедељак, Песков је осудио гранатирање и изјавио да је велики број погинулих проузрокован употребом „неселективног оружја” од стране Кијева. Руски председник Владимир Путин је у потпуности обавештен и локалне власти предузимају све неопходне мере, додао је портпарол.

Кијевски режим наставља да показује своје дивљачко лице, удара на цивилну инфраструктуру, на људе, на цивилно становништво“, навео је Песков.

Он је даље нагласио да руско Министарство одбране, ПВО и друге службе чине све да обезбеде заштиту цивила од „оваквих терористичких напада“.

Украјина је рутински гранатирала Доњецк и друге градове у Донбасу од 2014. године, када је државни удар у Кијеву који је подржавао Запад изазвао насилне немире широм земље. Међутим, напади су значајно интензивирани од избијања сукоба између Москве и Кијева у фебруару 2022. Русија је више пута изјављивала да је један од главних циљева њене кампање заштита народа Донбаса.

Смртоносно гранатирање Доњецка у недељу уследило је након сличног напада који је Украјина покренула на руски погранични град Белгород прошлог месеца, убивши 25 људи, укључујући децу, и повређено више од стотину. Москва је узвратила ударом на украјинске војне објекте и центре за доношење одлука, наглашавајући да неће одговорити на такве нападе гађањем цивила.


Извор: РТ (Ф)