РТ: Откривен највећи купац руског жита

10-07-2023 02:13:32 | | © Getty Images / ygrek/ vostok.rs |

Египат је увезао скоро 12 милиона тона пшенице из Русије од јула 2022. године

Египат је био највећи купац руске пшенице у пољопривредној години 2022-2023, према подацима Руског житног савеза које цитира Агротренд.


Северноафричка земља је у наведеном периоду увезла 11,9 милиона тона руске пшенице, што је 22,5% укупног руског извоза.

Турска је била други највећи увозник са 10,2 милиона тона (19,3% руског извоза), а следе Алжир (3,3 милиона тона), Иран (3,1 милион тона) и Саудијска Арабија (3,1 милион тона). Пакистан, Либија, Бангладеш, Израел и Судан су такође били међу 10 највећих увозника.

Према речима Елене Тјурине, шефице аналитичког одељења Савеза, руски трговци су на инострано тржиште извезли више од 53 милиона тона пшенице, скоро један и по пута више него претходне године. Извоз је у јуну порастао на рекордних 4,2 милиона тона, иако традиционално пада до краја пољопривредне године. Извози су били неуобичајено високи у целој другој половини године, приметила је Тјурина.

Експерт је тај тренд повезала са неколико фактора, укључујући високу потражњу традиционалних купаца руске пшенице, повећање купаца из земаља које раније нису уговориле руско жито, као и пад цена услед недавног смањења извозних царина. Један број трговаца је такође купио пшеницу унапред због забринутости због несташице понуде на глобалном тржишту 2023-2024, додала је Тјурина.
Према прорачунима Савеза, укупан руски извоз житарица прошле године износио је 61,8 милиона тона, што је рекордно висок ниво и пораст од скоро 45% у односу на претходну сезону.

Русија је прошле године забечежила рекордан род житарица, а пољопривредници су сакупили више од 150 милиона тона житарица, укључујући преко 100 милиона тона пшенице.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT