САД шаљу касетне бомбе у Кијев које могу изазвати хуманитарне проблеме - кинеско министарство спољних послова

10-07-2023 11:44:36 | | Фото: AP Photo/Andy Wong/ vostok.rs |

Према речима Мао Нинга, Пекинг верује да су дијалог и разговори једини начин да се реши украјинска кризаПокрет Сједињених Држава да Украјини обезбеде касетну муницију, коју су многе земље забраниле, могао би да изазове озбиљне хуманитарне проблеме у зони сукоба, изјавила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг на брифингу у понедељак.


"Кина је приметила да је одлука Сједињених Држава изазвала забринутост у целој међународној заједници јер су многе земље јасно изразиле своје противљење овом потезу. Неодговорно снабдевање касетном муницијом може лако да изазове хуманитарне проблеме", изјавила је Мао у одговору на захтев ТАСС-а за коментар одлуке Вашингтона да достави такво оружје Украјини.

Према речима кинеског дипломате, Пекинг верује да су дијалог и разговори једини начин да се реши украјинска криза. Дотичне стране треба да се уздрже од доливања уља на ватру како би спречиле пораст тензија и ескалацију украјинске кризе“, нагласио је Мао.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан изјавила је 7. јула да су Сједињене Државе одлучиле да пошаљу касетну муницију у Украјину, упркос чињеници да се Уједињене нације противе употреби таквог оружја. Он је такође навео да је Кијев Вашингтону дао писмена уверавања да ће контроверзно оружје бити употребљено на начин да се минимизира ризик за цивиле. Портпарол Пентагона Патрик Рајдер изјавиоје у четвртак да Сједињене Државе намеравају да обезбеде Украјини врсту касетне муниције која наводно представља најмањи ризик за цивиле. Фархан Хак, заменик портпарола генералног секретара УН Антонија Гутереша, изјавиоје раније да Гутереш подржава Конвенцију о касетној муницији и да је против употребе таквог оружја на бојном пољу.