Ердоган и Бајден разговарали о Украјини и чланству Шведске у НАТО уочи самита алијансе

10-07-2023 11:22:45 | | Фото: EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT/ vostok.rs |

Како преноси телевизијски канал ТРТ, о ситуацији око житног договора разговарали су и председници Турске и Сједињених ДржаваЧланство Украјине и Шведске у НАТО-у, билатерални односи и куповина америчких борбених авиона Ф-16 били су међу темама телефонских разговора председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и Сједињених Држава Џоа Бајдена, саопштила је канцеларија турског лидера у недељу.


„Председници су разговарали о питањима чланства Украјине и Шведске у НАТО-у, куповине борбених авиона Ф-16 и пуноправне интеграције Турске у Европску унију. Лидери су се такође договорили да се састану на маргинама самита НАТО како би детаљно разговарали о билатералним односима. и регионалне односе“, наводи се.

Што се тиче кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у, Ердоган је приметио да је Стокхолм предузео одређене кораке у правом смеру када је изменио своје антитерористичке законе, али чињеница да присталице Радничке партије Курдистана, која је забрањена у Турској, настављају да држе своје акције слободно сведе ове напоре на нулу. „Наш председник је, између осталог, изјавио да је неприкладно повезивати потражњу за испоруком Ф-16 Турској са чланством Шведске [у НАТО]“, наводи се у саопштењу.

Како преноси телевизијски канал ТРТ, Ердоган и Бајден разговарали су и о ситуацији око житног договора.

Уочи самита НАТО-а у Мадриду, Ердоган је 28. јуна 2022. разговарао са финским председником Саулијем Ниинистом, тадашњом премијерком Шведске Магдаленом Андерсон и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Разговори су резултирали меморандумом, који је био својеврсна мапа пута за Стокхолм и Чланство Хелсинкија у алијанси. Турски парламент је 31. марта одобрио протокол о пријему Финске у НАТО, али је одбио да одобри кандидатуру Шведске за чланство, захтевајући да Стокхолм примени све одредбе Мадридског меморандума о борби против тероризма.

Анкара је такође критиковала Стокхолм због повлађивања присталицама Курдистанске радничке партије, која је забрањена у Турској, и акцијама спаљивања Курана.