РТ: Држава ЕУ казнила грађане због прославе победе у Другом светском рату над Хитлером

10-07-2023 02:27:56 | | © Sputnik/ vostok.rs |

За одређени број држављана Летоније, казна је наводно износила до 350 евра

Више Летонаца је кажњено због онлајн обележавања Дана победе у Другом светском рату, известио је у недељу локални лист Делфи, позивајући се на извештаје грађана погођених казнама. Прекршаји датирају још од прославе 9. маја и очигледно укључују дељење слика на друштвеним мрежама и остављање коментара у знак сећања на годишњицу.


Није одмах било јасно колико је Летонаца погођено казнама, које су достигле 350 евра. Према речима председника Руског савеза Летоније, Мирослава Митрофанова, вероватно је умешано „стотине“ људи.

„Наравно, нисмо свесни свих случајева. Вероватно ће стотине људи бити кажњено због коментара, слика и лајкова везаних за 9. мај“, изјавио је Митрофанов за ову новинску агенцију.

Летонска полиција је признала да је изрекла новчане казне, али је одбила да пружи било какво објашњење њихове правне основе. „Уздржаћемо се од коментарисања бројки или пружања било каквих других информација у вези са тим“, изјавила је портпаролка полиције Симона Гравите за Делфи.

Казне су изречене на основу два члана административног закона Летоније који забрањују истицање симбола који се користе за „величање совјетског тоталитарног режима“ или „војну агресију“, навела је агенција, позивајући се на документе до којих је дошла. Није познато како су тачно примењене казне на основу ових чланова, с обзиром на то да се такво излагање мора вршити на „јавним просторима“, а летонски закони не дефинишу странице друштвених мрежа као такве.

Заједно са другим балтичким државама, Летонија је појачала своје вишедеценијске напоре да искорени своју совјетску прошлост услед сукоба између Русије и Украјине. Још у априлу, земља је усвојила закон о забрани „одређених јавних догађаја“ 9. маја, када се традиционално одржавају прославе Дана победе у Другом светском рату у совјетском стилу. Према закону, Летонцима је дозвољено да славе само оно што је познато као „Дан Европе“ на тај датум. Неки људи су, међутим, пркосили забрани, са више од две десетине притворених 9. маја ове године, и са скоро 40 покренутих управних поступака.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT