САД ће Кијеву доставити хиљаде касетне муниције — АП

07-07-2023 11:28:51 | | Фото: AP Photo/Alex Brandon/ vostok.rs |

Према најновијој процени Пентагона од пре више од 20 година, артиљеријска граната има стопу \"квара\" од око 6%, што значи да ће најмање четири од 72 подмуниције коју носи свака граната остати неексплодирана на површини од око 22.500 квадратних метараСједињене Државе ће у петак саопштити да ће послати хиљаде касетне муниције у Украјину, пренео је у четвртак Асошиејтед прес, позивајући се на људе упознате са том одлуком.


Према њиховим речима, нови пакет војне помоћи Кијеву вреди до 800 милиона долара.

Вашингтон пост пише да је одлука Бајденове администрације уследила након вишемесечне интерне дебате о томе да ли да пошаље муницију, коју је већина земаља забранила. Према писању листа, оружје које се разматра, артиљеријска граната М864, први пут је произведена 1987. Испаљује се из хаубица калибра 155 мм које су Сједињене Државе и друге западне земље испоручиле Украјини.

Према најновијој процени Пентагона од пре више од 20 година, артиљеријска граната има стопу "квара" од око 6%, што значи да ће најмање четири од 72 подмуниције коју носи свака граната остати неексплодирана на површини од око 22.500 квадратних метара.

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер саопштио је у четвртак да су Сједињене Државе спремне да обезбеде Украјини касетну муницију која представља најмању претњу по цивилно становништво. Оне које Вашингтон разматра да обезбеди неће укључивати старије варијанте са стопама квара већим од 2,35%, изјавио је он.Касетна муниција

Када се детонира, касетна муниција расипа десетине малих бомби по великој површини. Ако не експлодирају, ове бомбе ће представљати претњу цивилима годинама које долазе.

Конвенција о касетној муницији је потписана 2008. године, а ступила је на снагу 2010. године. До сада јој се придружило 111 земаља. Још 12 земаља је потписало документ, али га тек треба да ратификују.

Према Human rights watch стварна стопа квара касетне муниције је често много већа од оне коју је формално прогласила војска, што потенцијално доводи до бројних жртава међу цивилним становништвом.