РТ: Зависност Запада о задуживању могла би да изазове нову глобалну финансијску кризу – Путин

05-07-2023 12:22:02 | | © Sputnik / Aleksandr Kazakov/ vostok.rs |

Неодговорна економска политика развијених земаља повећала је тензије на глобалном нивоу, тврди руски председник


Неконтролисано гомилање дуга западних земаља повећава ризик од нове глобалне финансијске кризе, упозорио је у уторак руски председник Владимир Путин.


Обраћајући се виртуелном самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) путем видео везе из Москве, руски лидер је навео глобалне претње које би могле да повећају „потенцијал сукоба“ у блиској будућности.

„Ризици нове глобалне економске и финансијске кризе расту у позадини неконтролисаног гомилања дугова у развијеним земљама, социјалног раслојавања и растућег сиромаштва широм света и погоршања безбедности хране и животне средине“, навео је Путин.

Нагласио је да је сваки од ових проблема „сложен и разноврстан на свој начин“, али да када се комбинују, подстичу тензије широм света.

23. самитом ШОС-а председава индијски премијер Нарендра Моди.

Прошлог месеца, извршни директор за Русију у Међународном монетарном фонду (ММФ), Алексеј Можин, упозорио је да су западне економије у критичном стању због високог нивоа јавног дуга.

Он је оптужио богате државе да су годинама спроводиле неодговорну буџетску и монетарну политику, што је на крају изазвало тренутну дужничку кризу.

Велика Британија и скоро све земље ЕУ суочавају се са значајним нивоом дуга, укључујући Француску, Шпанију, Португал, Грчку и Италију, изјавио је Можин.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT