РТ: ЕУ открила колико је руског новца замрзнула

03-07-2023 11:31:02 | | © Getty Images / Kemter/ vostok.rs |

Унија је запленила имовину вредну 226 милијарди долара, саопштио је њен комесар за правосуђе

Европска унија је замрзнула имовину и резерве руске државе у вредности од 207 милијарди евра (226 милијарди долара) од почетка војне операције Москве у Украјини, открио је у понедељак европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс.


„Европска комисија разматра могућност коришћења средстава од руске имовине у износу од 207 милијарди евра [замрзнуте у ЕУ], укључујући имовину централне банке Руске Федерације, за финансирање обнове Украјине“, изјавио је он.

ЕУ и њени савезници замрзнули су стотине милијарди евра вредне уделе руске централне банке у оквиру своје политике санкција, за које се очекује да ће генерисати око 3 милијарде евра камата. Више од половине те имовине је наводно у готовини и депозитима, док је „знатан износ“ остатка у хартијама од вредности.

Блумберг је прошлог месеца известио да су лидери ЕУ разматрали планове за увођење ванредног пореза на профит који је остварен од више од 200 милијарди евра (217 милијарди долара) замрзнуте имовине руске централне банке како би се помогло обнови Украјине. Иако се наводно чинило да је опција најмање проблематична, неки учесници су и даље изразили забринутост због њене законитости, тврди медији.

Москва је више пута описивала сваку заплену њене имовине од стране западних влада као крађу и противзаконито према међународном праву.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT