РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер

30-05-2023 03:42:59 | | © AP Photo / Mary Altaffer/ vostok.rs |

Платформа има рок до 25. августа да се усклади са новим законом ЕУ о дезинформацијама


Твитер ће бити забрањен широм ЕУ ако се не буде придржавао нових прописа о борби против дезинформација, изјавио је у понедељак француски министар за дигиталну транзицију и телекомуникације Жан Ноел Баро. Упозорење долази пошто би Закон о дигиталним услугама Европског блока требало да у потпуности ступи на снагу 25. августа.

„Дезинформације су једна од најтежих претњи које оптерећују наше демократије“, изјавио је Баро за радио France Info. „Надам се да ће Твитер испунити европска правила до 25. августа. У супротном, више неће бити добродошао у Европи. Твитер, ако више пута не буде поштовао наша правила, биће забрањен у ЕУ.
Закон о дигиталним услугама налаже да претраживачи и велике платформе, као што су Твитер, Јутјуб и ТикТок, донесу мере за ублажавање „дезинформација или изборних манипулација, сајбер насиља над женама или наношења штете малолетницима на мрежи“. Европска комисија може казнити прекршиоце до 6% годишњег светског промета.

Комесар ЕУ за унутрашња тржишта Тијери Бретон саопштио је прошле недеље да се Твитер повукао из ЕУкодекса добре праксе за борбу против дезинформација.

„Али обавезе остају. Можете да трчите, али не можете да се сакријете“, изјавио је Бретон, додајући да ће услови Закона бити „спремни за примену“ када ступи на снагу у августу.

Милијардер Илон Маск, који је купио Твитер прошле године, обећао је да ће платформу ослободити дезинформација и садржаја мржње, али и да ће подржати слободу говора и понудити више транспарентности. „Ова платформа је паклено настројена да буде најмање неистинит извор информација“, написао је Маск на Твитеру почетком маја.
Истовремено, раније овог месеца Твитер је испунио захтев турске владе да ограничи приступ неким налозима у недељама које су претходиле председничким и општим изборима у земљи. Маск је бранио ову одлуку рекавши да жели да избегне потпуно гашење Твитера у Турској.
„Не можемо ићи даље од закона једне земље... Ако имамо избор или да наши људи [иду] у затвор или да се придржавамо закона, ми ћемо се придржавати закона“, изјавио је Маск за BBC прошлог месеца.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT