Рат између НАТО-а и Русије могућ, сматра шеф чешког генералштаба

30-05-2023 03:21:46 | | © EPA-EFE/ TOMS KALNINS/ vostok.rs |

Ми посматрамо рат између Русије и Северноатлантске алијансе као најгори сценарио, али то није немогуће, изјавио је генерал Карел Рехка

Рат између НАТО-а и Русије је најгори од свих могућих сценарија, али није немогућ, сматра генерал Карел Рехка, начелник Генералштаба чешких оружаних снага.


„Сматрамо рат између Русије и Северноатлантске алијансе као најгори сценарио, али то није немогуће. [То је] могуће“, изјавио је Рехка на конференцији у чешком парламенту у понедељак, преноси сајт novinky.cz.

Према речима Рехке, чешке оружане снаге покушавају да се припреме за потенцијални насилни сукоб са високо технолошки развијеним противником – Русијом – јер је „Русија тренутно на курсу ка сукобу са [северноатлантском] алијансом“.

Обавезе републике пред НАТО-ом захтевале би да она активно учествује у обрачуну са потенцијалним непријатељем, изјавио је генерал.

Додао је да с обзиром на ситуацију у Украјини, националну безбедност земље треба ојачати, обраћајући посебну пажњу на брзо превазилажење ослањања на руске испоруке енергије. Он је такође упозорио учеснике конференције на могућност да постану превише зависни од Кине у области телекомуникација.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС