Путин установио Орден Гагарина за достигнућа у свемиру

28-05-2023 01:01:28 | | © Mikhail Metzel / POOL / TASS/ vostok.rs |

Одликовање ће бити додељено за заслуге у истраживању свемира

Руски председник Владимир Путин установио је нову државну награду, Орден Гагарина, према председничком указу објављеном у суботу.


Према уредби, одликовање ће се додељивати за заслуге у истраживању свемира, на пример, за успешан лет летелице са посадом. Такође, биће додељена за истакнута достигнућа у обуци научника, инжењера и других специјалиста свемирске индустрије; за достигнућа у развоју, производњи, тестирању и раду астронаутичке опреме без незгода, у развоју и примени новиһ технологија и спровођењу истраживања.

Орден Гагарина може бити додељен и за заслуге у спровођењу националне космичке политике, укључујући и области одбране и безбедности Русије.

Награда ће бити додељена руским држављанима. Ипак, може га добити и странац „за ефикасно учешће у међународној сарадњи са Русијом у области истраживања и истраживања свемира“. Такође се може доделити организацијама за изузетна достигнућа у свемирској области.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС