Други круг председничких избора у Турској

28-05-2023 12:53:06 | | © Valery Sharifulin / TASS/ vostok.rs |

Бирачка места у Турској биће отворена од 8:00 до 17:00 по локалном времену

Други круг председничких избора одржава се данас, 28. маја, у Турској на коме ће учествовати актуелни председник Реџеп Тајип Ердгоан и опозициони лидер Кемал Киличдароглу.


Ердоган је изјавио да ће 28. маја турски бирачи морати да донесу најважнији избор у својим животима, да донесу одлуку која се тиче будућности земље и деце. Заузврат, Киличдароглу је приметио да би „грађани Турске морали први пут да направе избор између два кандидата и два погледа на свет“.

Република Турска ће 29. октобра обележити 100 година, а Партија правде и развоја на челу са Ердоганом израдила је нацрт стратегије развоја земље под називом „Век Турске“, која се назива и изборни програм странке. План је да почне његова примена након избора, као и да се појачају напори на усвајању новог устава, које је турски лидер раније најавио.

Опозиција такође инсистира на доношењу новог устава јер настоји да трансформише председнички облик владавине у земљи у парламентарни. Међутим, неће испунити овај циљ, с обзиром на то да је владајући савез освојио већину у новосазваној законодавној скупштини на парламентарним изборима 14. маја. Први круг председничких избора одржан је истог дана. Ердоганов политички блок има 323 места у парламенту од 600 места, због чега ниједна законодавна иницијатива не може бити усвојена без његовог одобрења.

Ниједан председнички кандидат није успео да обезбеди победу у првом кругу на председничким изборима у Турској 14. маја, при чему је актуелни председник добио 49,4 одсто гласова, а опозициони кандидат скоро 45 одсто. Са прилично високим одзивом бирача од 87% током гласања 14. маја, око 8 милиона турских бирача од 64 милиона није учествовало. Локални социолози кажу да већина њих није гласала у знак протеста.

У другом кругу избора победник ће бити кандидат са простом већином гласова. Оба кандидата сматрају да ће победити у другом кругу председничких избора.

Већина истраживања јавног мњења у земљи пре првог круга избора показала се погрешном. Тренутно многи социолози пројектују Ердоганову победу, напомињући да би он могао да освоји најмање 5% гласова више од свог конкурента.

Турски политички консултант Нећати Озкан рекао је за ТАСС коментаришући недавне анкете да сматра да су шансе два кандидата приближно једнаке. Међутим, верује да је Ердоган и даље у предности, с обзиром на моћан административни ресурс који му је на располагању.

Бирачка места ће у Турској бити отворена од 8.00 до 17.00 часова по локалном времену. Укупно је постављено 191.884 гласачких кутија у земљи и иностранству.

Турска Централна изборна комисија саопштила је раније да ће прелиминарни званични резултати другог круга председничких избора бити објављени 29. маја, док се коначни резултати очекују 1. јуна.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС