РТ: Финска раскинула уговор о снабдевању гасом са Русијом

22-05-2023 10:17:20 | | © Getty Images / Sean Gallup / Staff/ vostok.rs |

Москва је захтевала да непријатељске државе плаћају енергију у рубљама

Финска државна енергетска компанија Гасум саопштила је у понедељак да је раскинула дугорочни уговор о природном гасу са руским Гаспром експортом након што обе стране нису могле да реше проблем са плаћањем.


Овај потез је уследио након што је Гаспром у мају 2022. обуставио испоруку природног гаса Гасуму путем гасовода због одбијања да извршe плаћање у рубљама. Као одговор на санкције ЕУ прошле године, Москва је захтевала да купци у земљама које су подржале ограничења испоруку руског гаса плаћају у рубљама уместо у доларима или еврима.

„Странке нису успеле да реше ситуацију у року који је одредио арбитражни суд...“, наводи се у саопштењу финске компаније.

Раскид се односи само на снабдевање природним гасом, док „дугорочни уговор о снабдевању течним гасом (ЛНГ) који Гасум има са Гаспром експортом остаје на снази“, прецизира се.

Гаспром је потврдио да је обавештен о одлуци финског добављача енергије, рекавши да „спроводи правну анализу даљих корака по овом питању“, пренео је Ројтерс.

Подаци финске царинске службе показују да је Гасум од фебруара 2022. купио од Русије природног гаса у вредности од око 188 милиона долара. Гаспром је 2021. године испоручио компанији 1,49 милијарди кубних метара гаса, што представља две трећине укупне потрошње Финске.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT