Русија треба активно да ради на томе да постане технолошки независна — Медведев

17-05-2023 05:43:01 | | © Alexander Demianchuk / TASS/ vostok.rs |

За нас је веома важно да активно радимо на замени стране опреме домаћим еквивалентима, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије

До сада, Русија се превише ослања на технологије непријатељских нација, па би требало да активно ради на томе да постане технолошки независна, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.


Упркос постигнутим резултатима, наша зависност од страних технологија генерално остаје прилично приметна. Углавном ове компаније долазе из земаља које нам нису баш пријатељске, из земаља које су нам увеле технолошку блокаду, изјавио је он додајући да је приступ таквим технологијама „или затворен или озбиљно компликован“.

За нас је веома важно да активно радимо на замени иностране опреме домаћим еквивалентима“, додао је Медведев.

Обраћајући се у уторак председничком савету за науку и образовање, он је позвао његове учеснике да разговарају ододатним мерама које би могле бити потребне за постизање технолошке независности, укључујући оне које се односе на финансирање, прописе и одговорност.

У условима притиска санкција, потребно је да наставимо посао замене стране опреме квалитетним домаћим еквивалентима. Главни циљ је да се у најкритичнијим областима у што краћем року одговори на потребе науке, додао је Медведев.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС