РТ: Процват руско-кинеске трговинске сарадње

10-05-2023 07:16:34 | | © Getty Images / silkwayrain/ vostok.rs |

Две земље су на путу да ове године достигну 200 милијарди долара промета

Обим трговине између Кине и Русије је наставио да расте, а извоз и увоз расту двоцифреним темпом од почетка 2023. године, извештава Генерална управа кинеске царине.


Према извештају објављеном у уторак, билатерална трговина је порасла за више од 43 одсто у периоду јануар-април у поређењу са прошлом годином, на 73 милијарде долара. Током тог периода, кинески извоз у Русију је скочио 67,2% на годишњем нивоу на 33,6 милијарди долара, док је увоз из земље порастао за скоро 25% на 39,4 милијарде долара.

Трговина Кине са Русијом достигла је рекордну вредност 2022. године, порасла је за скоро трећину услед санкција Запада Москви. Билатерална трговина је на путу да ове године премаши 200 милијарди долара, према резултатима за први квартал.

Званична статистика показује да је Русија била лидер међу 20 највећих кинеских партнера по расту трговине у 2022. Кина се такмичила са Индијом као највећим руским купцем нафте, а претекла је ЕУ као највећи увозник руских пољопривредних производа.

Пекиншки морски увоз руске нафте достигао је рекордне вредности јер рафинерије користе попусте ради опоравка домаће потражње за горивом након укидања ограничења ковида.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT