РТ: Путин пореди руски и западни дуг

05-05-2023 04:32:01 | | © Getty Images / Kremlin Pool/ vostok.rs |

Русија има здрав ниво државног дуга и инфлације, изјавио је председник

Русија је у бољој економској форми од многих великих западних земаља у погледу инфлације и нивоа државног дуга, изјавио је у четвртак председник Владимир Путин.


Током радног састанка са министром економије Максимом Решетњиковим, Путин је истакао да је државни дуг Русије само делић њеног бруто домаћег производа.

„То је 121,7% [БДП] у САД, дуг еврозоне износи 90,9%, Немачке и Француске укупно 66,5% и 111,1% респективно, 14,9% Русије је добар показатељ“, навео је лидер.

Путин је такође скренуо пажњу на стопу инфлације у Русији, напомињући да је она ниска у поређењу са бројним другим земљама – укључујући и Запад.

„У марту је [инфлација] у Русији 3,5 одсто, у Немачкој 7,4 одсто, еврозона је у целини забележила 6,9 одсто, док је инфлација у Француској и САД износила 5,7 и 5 одсто”, истакао је Путин.

Подаци централне банке које су цитирали руски медији у марту показују да је спољни дуг земље пао на најнижи ниво од 2007. Наводно је смањен за 21,1% прошле године на 380,5 милијарди долара, што представља пад од 101,8 милијарди долара.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti