РТ: Амерички државни дуг ће нагло скочити - ММФ

14-04-2023 11:59:42 | | Фото: Амерички јавни дуг наставиће да расте у наредним годин |

Плаћање камата и прелазак на чисту енергију допринеће владиној потрошњи, упозорава организација



Амерички јавни дуг наставиће да расте у наредним годинама услед повећаног задуживања државе, наводи Међународни монетарни фонд у свом извештају Фискалног монитора објављеном у среду.


Економисти ММФ-а верују да ће до пораста доћи делимично зато што Вашингтон троши више на здравствену заштиту и социјално осигурање, као и на пројекте чисте енергије и друге домаће економске политике.

Предвиђа се да ће однос америчког дуга према БДП-у бити 122,2% ове године, нешто изнад 121,7% у 2022. Очекује се да ће даље порасти на 136,2% БДП-а у 2028. години, у односу на 107,4% у 2018. и више од Према ММФ-у, врхунац у ери пандемије Ковида од 133,5% у 2020.

Агенција је истакла да су САД и Кина два главна покретача глобалног повећања јавног дуга. Упозорава се да би повећање државног задуживања и потрошње могло да погорша инфлаторне притиске, поткопавајући напоре централних банака.

„До краја нашег пројекцијског хоризонта – 2028. – очекује се да ће јавни дуг у свету достићи скоро 100% БДП-а“, рекао је за Фајненшел тајмс шеф Одељења за фискална питања ММФ-а Витор Гашпар, додајући да је то „повратак на рекордне нивое постављене у години пандемије“.

ММФ је такође рекао да су недавни банкарски проблеми у САД и Швајцарској додали ризике од глобалне финансијске кризе, која би могла да изврши још већи притисак на билансе јавног сектора.





Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti