МОК очекује да ће могући бојкот Олимпијских игара наштетити заједници украјинских спортиста

02-04-2023 06:23:14 | | IAN LANGSDON/EPA/ vostok.rs |

У МОК-у напомињу да је Међународни олимпијски комитет \"увек тврдио да није на владама да одлучују који спортисти могу да учествују на којим међународним такмичењима\"

Одлука Кијева да бојкотује Олимпијске игре 2024. у случају да Русима и Белорусима буде дозвољено да учествују само ће наштетити бојкоту Олимпијских игара, саопштио је Међународни олимпијски комитет (МОК) у саопштењу које цитира Ројтерс.


„Ако би се применила, таква одлука би само нашкодила заједници украјинских спортиста.МОК је увек тврдио да није на владама да одлучују који спортисти могу да учествују на којим међународним такмичењима“, наводи се у саопштењу.

Члан Извршног одбора Украјинског олимпијског комитета Олег Немчинов, који је и министар у влади, рекао је 31. марта да украјински спортисти неће учествовати у квалификацијама за Олимпијске игре у Паризу 2024. у којима ће учествовати Руси.

МОК је 28. марта препоручио међународним федерацијама да дозволе руским и белоруским спортистима да се такмиче као неутрални појединци, док неће моћи да учествују у тимским такмичењима. Други услов је да спортисти не буду симпатизери специјалне војне операције, нити да буду повезани са оружаним снагама и националним безбедносним агенцијама.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -
https://t.me/vostokvesti