Белорусија спремна да прими руско стратешко нуклеарно оружје – председник

01-04-2023 10:26:25 | | / vostok.rs |

Минск и Москва „неће се зауставити ни пред чим“ да заштите свој народ, рекао је Александар Лукашенко

Белоруски председник Александар Лукашенко размишљао је о могућности да његова нација буде домаћин руском стратешком нуклеарном наоружању током годишњег обраћања парламенту у петак. Његове речи су уследиле када је Москва објавила своје планове да распореди своје тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.

„Ја и Путин можемо да одлучимо и да распоредимо стратешко нуклеарно оружје овде, ако буде потребно“, рекао је Лукашенко посланицима, додајући да ће тај потез показати спремност две нације да бране свој „суверенитет и независност“.

„Нећемо се зауставити ни пред чим да заштитимо наше нације, наше државе, наш народ“, рекао је белоруски лидер, додајући да ће тај потез вероватно послужити као ефикасно средство одвраћања од било каквих непријатељских потеза САД и њихових савезника. Белоруски председник је изразио наду да ће размештање стратешког нуклеарног оружја у његовој земљи „на дуже време отрезнити све јастребове преко баре“.

Лукашенко је такође рекао да је већ наредио војсци да обнови објекте који су коришћени за складиштење интерконтиненталних балистичких пројектила Топол и који су служили као њихова потенцијална лансирна места у совјетско време. Према речима председника, Белорусија је задржала све објекте, које је назвао „сложеним инжењерским структурама“.

Русија тренутно користи интерконтиненталне балистичке ракете Топол-М и Јарс – надограђене верзије ракета Топол совјетске производње развијене 1980-их. Ракете би могле бити базиране на силосима или постављене на покретне, самоходне платформе на точковима. Неке од мобилних верзија оригиналних ракета Топол биле су распоређене у Белорусији током совјетске ере.
Белоруски председник је раније и више пута заговарао распоређивање руског нуклеарног оружја у својој земљи, наводећи претњу коју представља Запад. У октобру 2022. указао је на преговоре о „нуклеарној подели“ између Вашингтона и Варшаве, упозоравајући да би нуклеарно оружје могло бити постављено у Пољској, која се граничи са Белорусијом.

Прошле недеље. Путин је најавио распоређивање руског тактичког оружја у Белорусији рекавши да ће специјално складиште за њих бити спремно до 1. јула. Москва је своју одлуку образложила указујући на планове Лондона да Кијеву испоручи муницију са осиромашеним уранијумом.
Русија је критиковала овај потез Велике Британије као знак "апсолутне непромишљености, неодговорности и некажњивости" Лондона и Вашингтона.

Украјински председник Владимир Зеленски повезао је одлуку Москве да постави нуклеарно оружје у Белорусију са неким наводним „неуспесима“ током састанка Путина и кинеског председника Си Ђинпинга раније у марту.
„Сигнал о томе да Русија распоређује своје нуклеарно оружје на белоруској територији указивао би на неуспех Путиновог састанка са кинеским лидером“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре са молдавским председником, као и премијерима Хрватске, Словеније и Словачке у Кијеву. Он није прецизирао на који начин су та два догађаја по његовом мишљењу повезана.

Путин и Си су током посете потписали више десетина докумената о појачаној сарадњи у областима од трговине и индустрије до науке и војске. Касније је Москва потврдила да су две земље у завршној фази постизања гасног мегапосла, док је Пекинг рекао да има за циљ ближу одбрамбену сарадњу са Москвом. Пентагон је такође описао посету Сија Москви као „веома забрињавајућу поруку“.