РТ: Са нашим партнерима истражујемо како да искористимо руску имовину у корист Украјине - ЕУ

10-02-2023 09:25:48 | | фото: © Maksim Konstantinov / Global Look Press / RT/ vost |


Правна служба ЕУ има правно оправдање за конфискацију руске имовине, замрзнуте под санкцијама блока Украјини, али да би се план Брисела спровео у дело, средства морају прво да се пронађу и дефинишу, известио је Блумберг.

„Са нашим партнерима истражујемо како да искористимо руску јавну имовину у корист Украјине“, рекла је председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен на конференцији за новинаре на прес конференцији са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Према меморандуму који кружи у Бриселу, сугерише се да ЕУ размотри могућност да од банака у ЕУ захтева да известе о вредности замрзнуте руске имовине. Када ЕУ добије те информације, њени закони јој дозвољавају да конфискује имовину и „уложи“ је у корист напора Кијева за „реконструкцију“.

„Финансијска подобност“ инвестиционе шеме зависи од стварног износа који држе банке. До сада су чланице ЕУ пријавиле око 33,8 милијарди евра средстава руске централне банке, али се „та бројка још увек процењује“, наводи Блумберг. Процене у којима се наводе бројке од чак 258 милијарди долара засноване су на извештају Банке Русије за 2022. годину о њеном злату и девизама.

Најновије процене Банке Русије, објављене крајем јануара, помињу 80,8 милијарди долара замрзнуте имовине у свим западним финансијским институцијама, при чему 20% припада малим инвеститорима, а не држави.
Вашингтон је предводио напоре да се конфискују замрзнута средства и да се додају на преко 120 милијарди долара које су САД и њихови савезници послали Кијеву током прошле године. Прошле недеље, САД су објавиле да дају Украјини 5,4 милиона долара заплењених од руског бизнисмена Константина Малофејева, кога су оптужили да је „деловао за или у име, директно или индиректно“ руске владе.
Западне владе обично замрзавају средства санкционисаних земаља у својим банкама, док настављају да наплаћују камате и друге накнаде. Једна од највећих клириншких кућа у ЕУ, Еуроклир, пријавила је у среду повећање зараде од 162 одсто у 2022, откривајући да је профитирала у износу од 597 милиона евра од располагања замрзнутом руском имовином.
Јавно промовисани планови за конфискацију замрзнутих средстава и њихово слање у Украјину изазвали су забринутост међу неким финансијским аналитичарима на Западу, који су истакли да би то санкције претворило из политичког алата за утицај на понашање у чисто казнену праксу.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток