Новак: Европско тржиште без руских нафтних деривата доживеће несташицу

08-02-2023 11:44:46 | | фото: © РИА Новости / Алексей Даничев/ vostok.rs |


Европско тржиште без руских нафтних деривата доживеће несташицу и раст цена горива, изјавио је потпредседник Владе Александар Новак.


„Од 5. фебруара уведена су ограничења у испоруци наших нафтних деривата у Европу, као и одлуке о плафону цена. А буквално два дана касније колеге су усвојиле измене својих прописа, којима су се дезавуисале раније донете одлуке. У ствари, без наших нафтних деривата, доћи ће до великог дефицита и раста цена“, рекао је Новак.
Јуче је Европска комисија представила „Смернице о плафону цене нафте“. Према документу, ембарго на нафтне деривате не важи ако се производе у трећим земљама. Осим тога, када се руске сировине помешају са туђим, оне се могу продавати без ограничења, а европски провајдери добијају право да слободно осигуравају и транспортују залихе.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток