Немачка влада одобрила испоруку 178 тенкова „Леопард“ 1 Украјини

08-02-2023 10:21:51 | | фото: © AP Photo / Boris Grdanoski/ vostok.rs |


Немачка влада одобрила је испоруку 178 тенкова прве генерације "Леопард" Украјини, наводи се у саопштењу на сајту немачког Министарства одбране.


„Савезна влада, кроз набавку тенкова `Леопард` 1 А5, подржава Украјину у европском јединству и у блиској сарадњи са међународним партнерима“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је на политичком нивоу ова одлука донета прошле недеље. Након фазе одобрења, достављен је налог Министарству економије, које је немачким војним концернима издало дозволе за извоз до 178 тенкова поменутог модела.

„Колико ће борбених тенкова `Леопард` 1 А5 заиста бити испоручено Украјини зависи од неопходних поправки“, додаје се у саопштењу немачког министарства.

Немачки министар одбране Борис Писторијус је током ненајављене посете Кијеву најавио споразум са неколико европских земаља о набавци 20-25 тенкова "Леопард" А1 до лета и више од 100 до почетка 2024. године. Касније је холандски министар одбране Кајса Олонгрен прецизирала да ће Амстердам и Копенхаген бити укључени у испоруке.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток