ЕУ искључила из санкција нафтне деривате произведене од руске нафте у иностранству

07-02-2023 02:41:43 | | фото: © РИА Новости / Евгений Биятов/ vostok.rs |


Европска унија је направила два изузетка од горње границе цена руских нафтних деривата, произилази из објашњења објављеног на сајту Европске комисије.


Реч је о производима направљеним од руских сировина у другим земљама, као и о случајевима где се руски нафтни производи мешају са страним.


„Ако се руски нафтни производи прерађују у трећој земљи мешањем са онима произведеним у другој држави, онда се руски нафтни производи више не сматрају руским и не примењује се максимална цена“, наводи се у саопштењу.

Како је објашњено у Европској комисији, као резултат мешања, појављује се производ са другачијим царинским кодом. Тако се може продати без узимања у обзир ограничења цена, а европски провајдери добијају могућност да слободно пружају услуге осигурања и превоза.

Петог фебруара је ступила на снагу забрана ЕУ на увоз руских нафтних деривата и почео је да важи лимит цена за њих. Граница је постављена на 100 долара по барелу за нафтне деривате којима се тргује уз премију у односу на референтни ниво нафте и 45 долара по барелу за оне којима се тргује уз попуст.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток