РТ: Ситуација показала да долар потпуно непоуздан инструмент - Москва

07-02-2023 01:06:57 | | фото: © Getty Images / Chad Springer / RT/ vostok.rs |


Русија више нема поверења у америчку валуту јер је она постала непоуздан финансијски инструмент, изјавио је министар финансија Антон Силуанов.

Он је истакао да су амерички долар, евро и британска фунта - главне резервне валуте, некада сматрани главним обрачунским јединицама.

„Ситуација је показала да је сада долар потпуно непоуздан инструмент... Према томе, немамо поверења у ову врсту обрачунске јединице. Изгубљено је.“, рекао је Силуанов за Први канал.

Он је такође истакао да Русија прелази на трговину другим валутама, посебно „рубљама и, наравно, валутама из других пријатељских земаља, попут јуана“.

Москва стабилно води политику дедоларизације у спољној трговини. Последњих година Русија и неки од њених трговинских партнера, укључујући Индију и Кину, појачавају употребу домаћих валута у међусобним обрачунима у настојању да се удаље од долара и евра.

Силуанов је истакао да је у 2021. години значајан део финансијских трансакција у Русији обављен у доларима и еврима.

„Око једна трећина обрачуна се тада обављала у рубљама, док се сада више од половине, око 55 одсто, обавља у рубљама и пријатељским валутама“, рекао је он и додао да ће та цифра наставити да расте.
Према речима министра, економско благостање грађана је важније од курса.

„Највише нас брине како ће се развијати привреда, како ће расти приходи становништва, какво ћемо запослење имати“, закључио је он.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток