Чешки премијер: Не могу да замислим да ће се руски и белоруски спортисти такмичити на Олимпијади

06-02-2023 08:12:10 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Чешки премијер Петр Фијала изјаснио се против учешћа спортиста Руске Федерације и Белорусије на Олимпијади.


Прес служба Чешког олимпијског комитета (ОКЧ) саопштила је у да ОКЧ не разматра опцију бојкота Олимпијских игара 2024. ако буде дозвољено учешће руским и белоруским спортистима.


„Поштујем независност спортских тела и поштујем њихове поступке. С друге стране, моје лично мишљење и мој став. Не могу да замислим да ће се руски и белоруски спортисти такмичити на Олимпијади у време када Русија води тако бруталан рат, када гину невини људи, гину спортисти који бране своју земљу или се одупиру бруталном насиљу из Русије. Под овим условима, учешће руских спортиста на Олимпијади ми се не чини добром идејом", рекао је Фиала на конференцији за новинаре.


Заузврат, министар спољних послова Јан Липавски рекао је да његово одељење помно прати ову ситуацију и да ће крајем недеље имати састанак на ову тему са представницима спортских кругова земље.

Извршни комитет Међународног олимпијског комитета (МОК) је 25. јануара позвао на повратак руских и белоруских спортиста на међународна такмичења у неутралном статусу, истовремено предложивши да се не дозволи учешће спортистима који су активно подржавали специјалну операцију у Украјини. Национални олимпијски комитет (НОК) Украјине је у одговору навео да је позвао МОК да не дозволи руским и белоруским спортистима да се такмиче у било ком облику док је специјална операција у току. Такође, украјинска страна је запретила бојкотом Олимпијаде у Паризу.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток