Мађарска: Категорички смо против даљег проширења санкција за руске енергенте

05-02-2023 09:19:39 | | фото: © РИА Новости / Константин Михальчевский/ vostok.rs |


Мађарска влада је категорички против даљег проширења санкција за руске енергенте, саопштило је Министарство енергетике те земље.

„У Европи се чак може очекивати несташица дизела и повећање цена нафтних деривата, пошто половину потражње ЕУ за дизелом и даље обезбеђују руски извори“, наводи се у саопштењу о проблемима са којима би се регион могао суочити након санкција за руске нафтне деривате које ступају на снагу данас 5. фебруара.

Због ограничења, европљани морају да купују нафту из удаљених региона, увозећи је из Индије, Кине и са Блиског истока, подсетило је мађарско министарство.

„То значи да Европа може да купује нафтне деривате много даље и скупље, што може да изазове нестабилност снабдевања“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је подсетило да је Мађарска у почетку била против проширења санкција руском енергетском сектору, пошто највећи део нафте у земљу долази из Русије преко нафтовода "Дружба". А сада, када су и пуне енергетске санкције на дневном реду у ЕУ, укључујући и нуклеарну енергију и увоз гаса, Будимпешта се оштро противи њиховом проширењу.

Раније је ЕУ увела осми пакет антируских санкција, који укључује како нова економска ограничења, тако и проширене листе личних санкција.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток