Савет ЕУ одобрио горњу границу цена руске нафте и деривата

04-02-2023 03:31:11 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Савет ЕУ је званично одобрио одлуку да се, заједно са Г7, уведе горња граница цена руских нафтних деривата на мору од 100 долара за дизел и 45 долара за дисконтне производе, саопштила је прес служба Савета ЕУ и Европске комисије. Плафон ће се односити на западна предузећа и логистичке компаније и територије које контролише Запад, а од 5. фебруара почиње прелазни период од 55 дана.

„Данас смо, заједно са нашим партнерима у Г7, одобрили даље горње границе цена за руске нафтне производе са мора, као што су дизел и лож уље“, саопштила је ЕК.

„Прва горња граница за нафтне производе којима се тргује уз попуст у односу на сирову нафту биће 45 долара, а друга, за нафтне производе којима се тргује уз премију у односу на сирову нафту - 100 долара“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

„Граница цена нафтних деривата биће уведена од 5. фебруара и обухватаће прелазни период од 55 дана за завршетак уговора о снабдевању закључених пре увођења горње границе цена, под условом да је гориво утоварено на брод пре 5. фебруара 2023. године и да стигне у одредишну луку до 1. априла“, наводи се у документу.

Нивои плафона цене ће се ревидирати свака два месеца.
Плафон цене руске сирове нафте (на нивоу од 60 долара за барел уведен од 5. децембра) и нафтних деривата на светском тржишту примењују САД, Канада, земље ЕУ, Велика Британија и Јапан. У пракси механизам изгледа овако - ове земље забрањују својим логистичким компанијама и страним компанијама, под претњом санкција, да транспортују руску нафту и нафтне деривате ако се испоручују по ценама изнад плафона. Финансијским компанијама је такође забрањено да осигуравају такве пошиљке.
Такође у ЕУ од 5. фебруара ступа на снагу потпуна забрана испоруке руских нафтних деривата путем мора.
Сва три горње границе цена су до сада постављене на ниво близу реалних тржишних цена.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток