РТ: ЕУ не нуди ништа осим ултиматума Србији - Кустурица

01-02-2023 06:12:08 | | фото: © Getty Images / Marilla Sicilia / Archivio Marilla S |


Колективни Запад ефективно уцењује Београд по питању Косова, а прихватање његовог предлога само би подстакло више захтева, рекао је култни србски режисер Емир Кустурица. Награђивани редитељ је то рекао у интервјуу руском листу "Известија".

Притисак на Србију долази усред сукоба Москве и Запада, и у великим размерама, део је вековне борбе великих сила за контролу над приступом топлим морима, навео је Кустурица. Тајминг за договор који је осмислила ЕУ и који укључује Србију и покрајину Косово, на челу са Француском и Немачком, директно је повезан са овим текућим непријатељствима, верује он.

„Овај споразум о уценама дошао је у време када се украјинско-руски сукоб мења, када Руси напредују. Желе да запале Балкан и доводе ихдо тачке где је избор или-или. Ово је ултиматум, а не договор“, нагласио је Кустурица и додао да би прихватање споразума довело само до нових ултиматума.

Ипак, он је изразио уверење да Београд никада неће пристати на такав предлог.

Споразум, представљен прошле године, предвиђа убрзање процеса чланства Србије у ЕУ у замену за де факто признање независности Косова од стране Београда. То би постало могуће ако Србија прихвати чланство отцепљене покрајине у међународним организацијама попут УН, ЕУ и НАТО. Београд се до сада опирао овом сценарију, али Запад је наставио да врши притисак на земљу по том питању.

Прошле недеље, председник Србије Александар Вучић рекао је да споразум „тешко да садржи нешто чему бисмо били срећни”, жалећи се на неспремност Запада да тражи било какав компромис. Одбијање прихватања споразума довело би до тога да ЕУ заустави све интеграционе процесе, поново уведе визни режим, заустави све нове инвестиције и повуче све досадашње, рекао је он.

„Имамо избор, или, с једне стране, изолација, санкције ове или оне врсте, али нема горих санкција од повлачења инвестиција, о чему ми је три пута директно речено“, навео је Вучић.

Косово се отцепило од Србије након што је НАТО предвођен Сједињеним Државама бомбардовао СР Југославију. Вашингтон и многи његови савезници признали су Косово као суверену државу, али сам Београд и земље попут Русије и Кине нису.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток