РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски

21-01-2023 08:25:08 | | / vostok.rs |


Свет се клати на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких изазова и смањене способности за рационално решавање проблема, рекао је за РТ светски познати филозоф и лингвиста Ноам Чомски.

Током интервјуа, Чомски је замољен да прошири своју примедбу да би човечанство могло бити патолошки посвећено самоуништењу.

Филозоф је подсетио да се последњих година "сат Судњег дана", који одражава колико је човечанство близу Армагедона, приближио поноћи, што симболизује изумирање човечанства. Сугерисао је да би се за неколико дана могао још више приближити "поноћи".

Према филозофу, главне бриге човечанства су „све већа претња нуклеарног рата и веома озбиљна и растућа претња уништења климе“. Последњи проблем и даље постоји јер „државе не раде оно што знају да морају да ураде да би решиле ову кризу“, рекао је он.

Треће питање, наставио је Чомски, је „пропадање арене рационалне озбиљне дебате и промишљања“ у комбинацији са „колапсом демократских снага“ широм света. Професор је признао да иако се чини да ова тачка нема никакве везе са претњом нуклеарног рата и климатским променама, рационална дебата је „једина нада за суочавање са прва два“.

„Сва три су се знатно погоршала током прошле године, и ако не дође до оштрог преокрета, ми ћемо једноставно кренути ка провалији, падању, неповратном, и то не у далекој будућности“, упозорио је он.

Његови коментари долазе након што је раније ове недеље бивши руски председник Дмитриј Медведев рекао да они који желе да виде Москву поражену у Украјини, игноришу чињеницу да „губитак нуклеарне силе у конвенционалном рату може да изазове почетак нуклеарног рата“. Москва сматра да је сукоб у Украјини посреднички рат који против ње воде САД и њихови савезници.

Међутим, Русија је више пута саопштила да нуклеарни рат никада не треба водити, те да њена војна доктрина дозвољава употребу атомског оружја само ако је угрожено само постојање државе.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti