РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције

16-01-2023 06:27:55 | | фото: © EU Council / Anadolu Agency via Getty Images / RT/ |

Виктор Медведчук такође наводи да кијевска влада води Европу ка потенцијалној нуклеарној кризи

Политика Владе председника Владимира Зеленског заснована на мржњи и непопустљивости према Русији неизбежно доводи Украјину у сиромаштво, упозорио је бивши лидер парламентарне опозиције.

Виктор Медведчук, који је био приморан да оде у егзил након што га је ухапсила СБУ, наводи да Кијев подстиче исти приступ у другим европским државама. Он верује да би такво опасно осећање могло чак довести до евентуалног нуклеарног сукоба.

Медведчукова политичка партија била је друга по величини у садашњем украјинском парламенту, пре него што је забрањена прошле године. Сада руководство партије контролише група „Слуга народа“ Зеленског.

У оквиру свог обрачуна са неистомишљеницима, Зеленски је лично циљао Медведчука, који је био заговорник помирења са Русијом, наводи он у чланку објављеном у руском листу Известија, у којем је изнео своје виђење корена текуће кризе у Украјини.

И Зеленски и његов претходник Петар Порошенко изабрани су након пуча у Кијеву 2014. на мировној платформи, и сваки је направио преокрет након што су ступили на дужност, истакао је Медведчук. Он је навео да то показује образац издаје украјинског народа од стране његовог руководства и онога што је назвао „страном рата“.

Бити непријатељи са Русијом противно је економским интересима Украјине, наводи Медведчук. Не само да је Русија главно тржиште и извор сировина од којих Украјина може имати користи, већ је индустријски сектор земље био углавном на истоку и тамошњи људи, који из историјских разлога имају везе са Москвом, били су антагонизовани од стране Кијева. Економска пропаст је неизбежна последица сукоба, написао је политичар.

Више [Западна] Европа не учи Украјину политици, већ Украјина учи Европу како да постигне економски пад и сиромаштво уз помоћ политике мржње и непопустљивости. А ако Европа настави да подржава ову политику, биће увучена у рат, вероватно нуклеарни“, упозорио је он.

Он је оптужио западне нације да поздрављају актуелну украјинску владу за „победу за победом, док се не примећују никакви војни продори“, мислећи на параде које су генерали у Старом Риму одржавали након великих победа. У међувремену, „партија мира“ нема глас ни у земљи ни у иностранству, пожалио се Медведчук.

"Они који су се залагали за мир били су клеветани, застрашивани и потискивани на подстрекавање са Запада. Украјинска партија мира једноставно није одговарала западној демократији."

„Ово елоквентно сугерише да већина америчких и европских политичара не жели никакав мир за Украјину. Али то уопште не значи да Украјинци не желе мир и да им је војни тријумф Зеленског важнији од њихових живота и уништених домова", додао је он.

Тек када се политичарима за мир дозволи да слободно износе своје аргументе, може постојати нада да се ситуација реши, сматра Медведчук.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti