Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији

14-01-2023 01:56:58 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


На националним консултацијама у Мађарској, 97 одсто грађана који су учествовали изјаснило се против антируских санкција ЕУ, рекла је Александра Сенткираји, портпарол мађарске владе.


"
Влада је сумирала резултате националних консултација. Ови резултати су јасни - 97% Мађара против санкција које наносе озбиљну штету. Санкције које нису престале (криза у Украјини), али су изазвале и настављају да изазивају невиђене економске потешкоће у Европи“, саопштила је Сенткираји у видео поруци објављеној на налогу мађарске владе на друштвеним мрежама.

„Резултат консултација биће послат мађарским званичницима, а ми ћемо инсистирати да то чује и Брисел. То је неопходно јер уместо ревизије политике санкција, они желе да уведу нове санкције... Порука консултација је јасна - неопходно је ревидирати политику санкција Брисела. Нису потребн санкције које воде у ћорсокак, него мировни преговори“, рекла је она.

Сенткираји је такође изразила захвалност за скоро 1,4 милиона грађана који су учествовали у консултацијама.

Националне консултације у Мађарској трајале су од 14. октобра до 15. децембра, а грађани су замољени да изразе свој став према санкцијама за енергенте из Руске Федерације и санкцијама које су изазвале смањење броја руских туриста и повећање цена хране. За разлику од референдума, националне консултације немају праг излазности.

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је крајем септембра да је та земља прва у Европи која је покренула националну консултацију како би сазнала мишљење грађана о санкцијама ЕУ против Русије. Он је позвао све грађане земље да се изјасне и тако "ставе тачку" на поскупљење енергената изазвано санкцијама које је Брисел "увео земљама ЕУ". Према његовим речима, цене у Европи би за неколико дана пале за половину ако би ЕУ променила политику санкција.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti