„Сојуз“ МС-22 ће се вратити на Земљу без посаде због оштећења од удара метеорида

11-01-2023 08:01:51 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


„Сојуз“
МС-22ће се вратити на Земљу без посаде због оштећења космичког брода од удара метеорида, изјавио је директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов.

На тај начин је продужена експедиција Сергеја Прокопјева, Дмитрија Петелина и Франциска Рубија. Кући ће их вратити "Сојуз МС-23", који ће 20. фебруара у беспилотном режиму отићи на Међународну космичку станицу.


„У случају посебно критичних ситуација на станици, могућност коришћења брода (Сојуз МС-22) за спасавање посаде биће одређена посебном одлуком државне комисије“, рекао је Борисов.


Како је нагласио, лет са људском посадом биће могућ најраније почетком марта.

Он је такође напоменуо да су се представници НАСА-е сложили са закључцима Савета главних конструктора РСЦ "Енергиа" и потврдили спремност да пруже помоћ уколико буде потребно.

15. децембра прошле године, "Сојуз" МС-22 који је пристао на МКС имао је смањење притиска у расхладном делу. Због тога је отказана шетња у отвореном космосу чланова експедиције Прокопјева и Петелина. Због квара температура у броду је почела да расте, затим се стабилизовала, али није било претњи по посаду.

Рупа у радијатору не прелази милиметар, а сви остали системи "Сојуз" МС-22, укључујући и погонски систем, су у добром стању.

Пре ванредне ситуације било је планирано да "Сојуз" МС-23 16. марта одлети на МКС са руским космонаутума Олегом Кононенком и Николајем Чубом, као и америчким космонаутом Лоралом О\'Хара. После смене, на Земљу је требало да се врати посада Сојуза МС-22 - Руси Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин, као и Американац Френк Рубио.

Поред тога, на МКС-у се сада налазе амерички космоанаути Никол Ман и Џош Касада, Рускиња Ана Кикина и Јапанац Коичи Ваката, који су стигли америчким "Кру драгоном".

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti