РТ: Споразум о житу функционише само за ЕУ - Абрамченко

24-12-2022 08:14:41 | | фото: © Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images / RT/ v |


До средине децембра 561 брод је испловио у оквиру такозваног споразума о житу, али су скоро сви на крају отишли у ЕУ, изјавила је потпредседник руске владе Викторија Абрамченко у интервјуу за НТВ.


Она је објаснила да је у ЕУ извезено укупно 6,4 милиона тона житарица, од чега је 43 одсто кукуруза, а 29 одсто пшенице.


„Као што је рекао председник Путин, споразум се тренутно спроводи једнострано у интересу Европске уније“, нагласила је Абрамченко.


Према њеним речима, Турска, која је помогла у склапању посла, била је на другом месту по испорукама, пошто је добила укупно 2,5 милиона тона житарица.


Прошле недеље Русија је предложила да се договор о житу са Украјином прилагоди јер највећи део пошиљки не стиже до најсиромашнијих земаља, што је и била суштина споразума уз посредовање УН и Турске потписаног још у јулу. Споразум је имао за циљ да одблокира извоз житарица преко Црног мора из Русије и Украјине усред текућег војног сукоба између две земље.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин изјавио је да украјинско жито тренутно не иде у земље којима је најпотребније, већ „пре свега у прилично развијене и добростојеће земље“. Он је истакао да је споразум првобитно потписан „под слоганом обезбеђивања прехрамбене безбедности, пре свега, у најсиромашнијим земљама Азије, Африке и Латинске Америке“.

Руски званичници су у више наврата изражавали забринутост да споразум о житу не испуњава своје наведене циљеве, а такође су инсистирали да се одредбе о укидању ограничења на извоз руске пољопривреде не испуњавају.


Крајем октобра, Русија је на кратко суспендовала своје учешће у споразуму након што је Кијев покренуо нападе дроновима на бродове који су учествовали у обезбеђивању безбедног пролаза за пољопривредни терет. Русија се на крају вратила споразуму након што је од Украјине добила безбедносне гаранције. Прошлог месеца Москва је дозволила „техничко продужење“ споразума.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti