Русија планира да задржи обим пумпања нафте нафтоводом „Дружба“ кроз Украјину

24-12-2022 08:32:40 | | фото: © Nord Stream 2/Igor Kuznecov/ vostok.rs |


Русија планира да задржи обим пумпања нафте нафтоводом "Дружба" кроз Украјину, рекао је заменик министра спољних послова Михаил Галузин у интервјуу за РИА Новости.


„Могу само да додам да је 20. децембра, у интервјуу за ТВ канал `Русија 24`, председник `Трансњефта` Токарев рекао да ће следеће године количина нафте која се пумпа кроз јужни крак нафтовода `Дружба` у Мађарску, Словачку и Чешку Републику остати на нивоу ове године“, рекао је дипломата.


Он је прецизирао да је украјинска страна контактирала "Трансњефт" да разговарају о транзиту.

„`Трансњефт` је, како сазнајемо, у новембру потврдио пријем обавештења `Укртранснафте` о повећању тарифа за пумпање нафте нафтоводом `Дружба`, који пролази кроз Украјину, од 1. јануара 2023. године“, рекао је Галузин.

Како је раније саопштено, Кијев жели да повећа накнаду за транзит руске нафте нафтоводом до Мађарске и Словачке за 2,1 евра по тони, на 13,6 евра.

Нафтовод "Дружба" креће из Самарске области, пролази кроз Брјанск, а затим се рачва на две деонице: северну, кроз Белорусију, Пољску, Немачку, и јужну, кроз Украјину, Чешку, Словачку и Мађарску.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti