РТ: Иран достигао рекордни ниво обогаћивања уранијума

18-12-2022 09:26:48 | | фото: © HO / Iranian Presidency / AFP/ vostok.rs |


Техеран је више него удвостручио своје капацитете за обогаћивање уранијума, саопштио је директор Организације за атомску енергију Ирана Мохамед Еслами.

"Сада је достигнут највиши ниво у историји нуклеарне индустрије Исламске Републике, премашивши претходни више од два пута", рекао је Еслами посланицима у Техерану.

Он је додао да је производња електричне енергије у нуклеарним електранама „пружила значајне економске користи за Иран, смањила потрошњу фосилних горива и спречила штету по животну средину“.

Саопштење долази уочи посете експерата Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Ирану.

„На позив Ирана, технички тим ИАЕА биће у Техерану у недељу“, рекао је портпарол ИАЕА раније ове недеље. Циљ посете је да се позабави „нерешеним питањима заштите о којима је раније било речи“, додао је он. Овај пут се не очекује да ће и председник ИАЕА Рафаел Гроси бити део тима.
Еслами је у среду изразио наду да та посета „може помоћи у решавању проблема са агенцијом“.

Русија поздравља предстојеће консултације, али наводи да је мало вероватно да ће бити постигнут било какав напредак, каже Михаил Уљанов, стални представник Москве при међународним организацијама у Бечу.

Говорећи за новинску агенцију ТАСС, он је напоменуо да су консултације првобитно биле планиране за крај новембра. Оне су, међутим, одложене због „неблаговремене и контрапродуктивне” резолуције коју су САД, Велика Британија, Немачка и Француска поднеле на седници ИАЕА у покушају да изврше притисак на Иран.

Документ ИАЕА усвојен прошлог месеца осуђује „недовољну суштинску сарадњу Ирана“ по питању уранијума и захтева „веродостојна објашњења“ и пуну сарадњу од Техерана.

У то време, председник иранске нуклеарне агенције осудио је одлуку ИАЕА као „погрешну меру“ и обећао „чврст одговор“ на непријатељство агенције.

Министарство спољних послова земље такође је осудило овај потез као "нелогичан и деструктиван", додајући да је нуклеарни програм Техерана најтранспарентнији на свету под надзором агенције и да је провераван више него у другим земљама.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti