РТ: Цене енергената у Аустрији скочиле више од дупло

15-12-2022 07:35:03 | | фото: © GEORG HOCHMUTH / APA / AFP / RT/ vostok.rs |


Цене природног гаса у Аустрији порасле су за 119 одсто у октобру у односу на прошлу годину и порасле за још 5,6 одсто у односу на септембар, наводи се у извештају који је објавила Аустријска агенција за енергетику (АЕА).

Индекс цена енергије (ЕПИ) који је израчунала агенција показао је да су цене енергената за домаћинства у октобру скочиле за 50,2 одсто на годишњем нивоу.

АЕА је саопштила и да су цене енергената у октобру остале на рекордном нивоу и да су главни покретачи инфлације, јер је мазут скочио за 94,5 одсто, дизел за 48,6 одсто, даљинско грејање за 61,5 одсто, а струја за 24,8 одсто.

Како многа домаћинства у Аустрији траже алтернативне изворе грејања усред енергетске кризе, пелет је у октобру забележио огроман раст цена од 163% у односу на прошлу годину. Цена огревног дрвета је порасла за 81,7%.

Агенција је истакла да је дизел сада скупљи од премијум бензина. Да би се напунио резервоар од 50 литара најквалитетнијим бензином потребно је 85 евра у октобру, 20 евра више него у истом месецу прошле године, према прорачунима АЕА. У међувремену, цена исте количине дизела у октобру је у просеку износила 100 евра, наводи се у извештају.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti