РТ: Санкције и ограничења цена неће утицати на производњу нафте - Москва

09-12-2022 09:10:52 | | фото: https://www.rt.com/business/567919-moscow-eu-oil-sanct |


Руска производња нафте неће пасти са литице након наметања горње границе цена сирове нафте од стране ЕУ и Г7, изјавио је први заменик министра енергетике Павел Сорокин.

Он је рекао да већина тржишта остаје отворена за Русију због растуће потражње, док флуктуације у производњи нафте нису критичне.

Заменик министра енергетике је објаснио новинарима да светско тржиште нафте тренутно има дефицит у снабдевању, посебно дизелом, што ће подржати цене.

У међувремену, подаци рејтинг агенције АЦРА показали су да су руске нафтне компаније успеле „прилично брзо“ да обнове ниво производње и снабдевања упркос неколико рунди западних санкција.

У извештају, који цитира пословни дневник РБК, наводи се да је укупан обим производње нафте од јануара до октобра, укључујући и гасни кондензат, повећан за 2,4 одсто у односу на исти период прошле године и достигао 443 милиона тона. Енергетска компанија Росњефт је повећала извоз у Азију за трећину, надокнадивши пад испоруке у Европску унију.

Најновији ембарго на руску поморску нафту и горња граница цена коју су прошле недеље договориле ЕУ, земље Г7 и Аустралија, ступио је на снагу 5. децембра. Ограничење поставља максималну цену по којој се руска нафта може продати по 60 долара за барел и забрањује западним компанијама да пружају услуге посредовања, отпреме, осигурања и других услуга за пошиљке продате преко тог прага.

Русија, која је више пута упозоравала да неће продавати своју нафту земљама које подржавају ограничење цена, тренутно припрема одговор.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti