РТ: Санкције Русији и Белорусији морају да остану - председник Међународног олимпијског комитета

29-11-2022 03:46:33 | | фото: © Getty Images / Laurence Griffiths/Getty Images / RT/ |


Томас Бах, председник Међународног олимпијског комитета (МОК), каже да „санкције Русији и Белорусији морају да остану“, пошто различита светска спортска тела настављају да намећу ограничења због сукоба у Украјини.

Бахове примедбе изнео је на форуму Међународне федерације (ИФ) у Лозани потпредседник МОК-а Нг Сер Мианг, који је ушао да прочита Бахов говор након његове недавне дијагнозе на коронавирус.

Међутим, Бах је такође упозорио да се спорт не сме користити као политичко оруђе у међународним пословима, а раније је навео да олимпијски спорт захтева учешће свих спортиста, без обзира на било какве спорове у које су укључене њихове владе.

„Санкције против руске и белоруске владе морају, и остаће, чврсто на снази“, рекао је Мианг док је читао Бахов говор.

„Препорука да ви, међународне федерације (ИФ), не признајете спортска такмичења у Русији и Белорусији и да никакви национални симболи ових земаља не буду истакнути ни на једном спортском догађају, мора остати.

„Зато што морамо санкционисати оне који су одговорни за почетак рата - руску и белоруску владу.


Бројне спортске федерације широм света усвојиле су савет МОК-а дат раније ове године, убрзо након покретања руске војне операције, и наметнуле строге казне руском, као и белоруском спорту.

То је довело до тога да Санкт Петербургу буду одузета права домаћина финала Лиге шампиона ове године, док је руској репрезентацији фактички забрањено да се квалификује за Светско првенство у фудбалу у Катару.

Сличне санкције изречене су и другим спортовима као што су мото-спорт, атлетика и тенис.

Међутим, Бахови коментари су у супротности са онима изреченим на Генералној скупштини Асоцијације националних олимпијских комитета у Сеулу, у Јужној Кореји, прошлог месеца.

„Нећемо све сликати истим кистом због поступака њихове владе“, рекао је тада, пре него што је додао да би санкције које је првобитно препоручио МОК требало да остану на снази.

Бахов став такође долази усред обновљених позива да се руским спортистима и тимовима дозволи повратак на међународно такмичење.

Али Бах, и сам бивши освајач златне олимпијске медаље у мачевању, додао је да МОК мора остати уједињен у одржавању својих "вредности".

„Сви знате, из прве руке, колико је тешко уоквирити овај круг заштитним мерама које смо морали да предузмемо“, навео је он.

„Зато морамо да наставимо да истражујемо начине како да превазиђемо нашу дилему овим заштитним мерама за спортисте. То можемо учинити на кредибилан начин само ако ми, Олимпијски покрет, сами останемо уједињени.”

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti