Европски парламент усвојио резолуцију којом се Русија проглашава као „држава спонзор тероризма“

23-11-2022 12:45:40 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Европски парламент усвојио је резолуцију којом се Русија проглашава као "држава спонзор тероризма" због војне операције у Украјини, произилази из резултата гласања на пленарној седници у Стразбуру.


Документ су подржала 494 посланика, 58 је гласало против, а 44 су била уздржана. Укупно је гласало 596 парламентараца.

Резолуција нема никакве директне правне последице по Европску унију, али одражава мишљење већине европских посланика, који су последњих година усвојили читав низ антируских докумената.

Како је упозорила Москва, пропглашавање Русије као "државе спонзора тероризма" је у супротности са међународним правом. Као одговор на такву иницијативу америчких конгресмена, Москва је у августу запретила прекидом дипломатских односа са Вашингтоном. Дипломате су истакле да после тога САД „ризикују да коначно пређу тачку без повратка са свим последицама које из тога произилазе”.

Министарство спољних послова је истакло да је Москва спремна на сваки развој ситуације.

Бела кућа је у септембру саопштила да је америчка администрација донела коначну одлуку да Русији не да статус државе спонзора тероризма.

У октобру је естонски парламент признао Русију као "државу спонзора тероризма", а у августу су сличну одлуку донели и летонски посланици. Москва је овај корак назвала још једном манифестацијом русофобије.

У резолуцији Европски парламент карактерише „акције Русије у Украјини као акте терора против украјинског становништва“. Због тога ЕП признаје Русију као „државну спонзора тероризма и државу која користи терористичке методе“.

„ЕП наглашава да се уништавање цивилне инфраструктуре и друга озбиљна кршења људских права и међународног хуманитарног права изједначавају са актима терора над украјинским становништвом и представљају ратне злочине“, наводи се у документу.
Посланици су позвали ЕУ и њене државе чланице да развију законски оквир за састављање листе "спонзора тероризма, што ће подразумевати низ значајних рестриктивних мера према овим земљама, као и последице по односе ЕУ са овим земљама".

Европски посланици су такође позвали институције ЕУ да наставе пут јачања „међународне изолације Русије“, да наставе да смањују дипломатске односе са Москвом и сведу их „на апсолутно неопходан минимум“.

Посланици су такође позвали Брисел да се брзо усагласи и спроведе у дело нови девети пакет санкција Москви, укључујући забрану увоза руских дијаманата и ефикасно спречи заобилажење европских рестриктивних мера.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti