РТ: Украјина ће повећати таксе за транзит руске нафте у ЕУ

22-11-2022 03:02:07 | | фото: © РИА Новости / Максим Богодвид/ vostok.rs |


Украјина је најавила планове за повећање транзитних такси за руску нафту која иде кроз нафтовод "Дружба" до ЕУ, због већих трошкова који су резултат руских ваздушних и ракетних удара на енергетску инфраструктуру земље.

Очекује се да ће "Укртранснафта", оператер мреже нафтовода Украјине, повећати тарифе за транспорт нафте у Мађарску и Словачку за 2,10 евра по тони на 13,60 евра, почев од 1. јануара, наводи се у писму компаније. Руска компанија "Трансњефт" је потврдила за РИА Новости да је примила писмо и да га проучава.

„Проучавамо ове предлоге, припремамо релевантне извештаје за Федералну антимонополску службу и Министарство енергетике“, рекао је агенцији портпарол "Трансњефта" Игор Демин.

Украјинска компанија је повећање цена приписала „наставком уништавању украјинске енергетске инфраструктуре“ што је резултирало „значајним недостатком електричне енергије, повећањем њених трошкова, недостатком горива, резервних делова“.

Накнаде за транзит украјинске нафте су већ два пута повећане ове године. Последње повећање у априлу је довело до укупног повећања на годишњем нивоу на 51%.

"Дружба", један од најдужих нафтовода на свету, преноси нафту у дужини од око 4.000 км из Русије до рафинерија у Чешкој, Немачкој, Мађарској, Пољској и Словачкој.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti