РТ: Визна ограничења ЕУ за руске туристе можда нису најбоља идеја и надамо се да ће бити укинута након што се оружани сукоб заврши - Гутереш

19-09-2022 12:56:47 | | фото: © Omar Marques/LightRocket via Getty Images / РТ/ vo |

Генерални секретар УН довео је у питање оправданост ограничења ЕУ за руске путнике

Нова визна ограничења Европске уније за руске туристе можда нису најбоља идеја и надамо се да ће бити укинута након што се оружани сукоб у Украјини заврши, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Високи званичник УН прокоментарисао је потезе ЕУ и појединих држава чланица, који отежавају или чак онемогућавају добијање визе за руске путнике. На питање руске новинске агенције РИА Новости да ли сматра да су те мере кршење права руских грађана, Гутереш је рекао да су оне део погоршања односа између ЕУ и Русије.

„Очигледно се надам да ће након завршетка рата ове ситуације нестати“, додао је он.

Гутереш је додао да су неки Руси покушали да напусте своју матичну земљу након што је она послала трупе у Украјину крајем фебруара, тако да одлука чланица ЕУ „можда није добра идеја“, додао је он.

ЕУ је овог месеца суспендовала споразум о визним олакшицама са Русијом. Неке земље чланице престају да издају туристичке и пословне визе, док су четири од њих, три балтичке државе и Пољска, најавиле да ће забранити улазак руским држављанима са важећим шенгенским визама које су издале друге земље.

Гутереш је такође прокоментарисао дуготрајни спор између САД-а и Русије због одбијања Вашингтона да изда визе руским дипломатама, које треба да учествују у разним догађајима у седишту УН-а у Њујорку.

Гутереш је рекао да његова канцеларија инсистира на томе да визе треба да издаје земља домаћин, како то траже друге чланице УН. Међутим, додао је, мало је могао да учини да би присилио САД на то.

„Искрено сумњам да би [арбитража коју је тражила Русија] довела до позитивног резултата. И у сваком случају, то не би ништа променило, вероватно би се чак и погоршао став земље домаћина. Арбитража не би могла да има никакву принудну меру”, рекао је он.

Генерални секретар је описао као „нереалну“ идеју о премештању седишта УН у другу државу, која не би користила своје визно овлашћење да ограничи приступ страним дипломатама у складу са својим спољнополитичким циљевима, за шта САД инсистирају да је њихова привилегија.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti